Skriven av 07:20 Kultur

Mot rymden och vidare

Nog ska vi sikta på att kolonisera rymden allt. Om det är det ingen tvekan argumenterar Svensson för här.

UR NATIONALISTEN NR. 9 / 2021 | Låt oss titta på Västvärlden; låt oss titta på Europa och dess historia. Vi börjar i medeltiden. Under medeltiden så finns det städer och länder i Europa, det finns ett slags högkultur. Men det är något stagnerat och inåtvänt över det hela. I konst, samfärdsel, samhällsliv.

Kolonialismens tid är över

Annat blir det på 1400-talet. Då, som i ett trollslag, kommer en ny anda. Och den kommer över hela linjen. Den kommer i konsten; medeltida virrvarr ersätts av centralperspektivet som ordnar upp figurerna i ett fattbart landskap. Den kommer i samfärdseln; först nu vågar sig sjöfarare bortom Europas kuster. Den kommer i vetenskapen där den konkreta verkligheten blir fokus för studier och utkast, efter hand synligt i en sådan som Leonardo da Vinci som bland annat gjorde en ritning för en flygmaskin.

Centralperspektiv, draget att söka sig bortom allting, draget mot horisonten… sjöfartens strävan att söka sig bortom Europa … drömmen att flyga.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 50 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This