Skriven av 07:20 Kultur

Myten om det vita rymdimperiet

Myten om ett kommande vitt rymdimperie kan mycket väl nå en viss typ av människor med just de drag oppositionen behöver.

UR NATIONALISTEN NR. 9 / 2021 | Under min barndom var det närmast självklart att år 2000 skulle mänskligheten ha lämnat jorden och byggt baser på både månen och Mars, på sikt skulle vi leva bland stjärnorna och ”terraforma” nya världar så att de blev beboeliga för oss. Ofta föreställde sig författare och filmskapare att denna framtid skulle präglas av den nygamla, arkeofuturistiska om man så vill, politiska formen imperiet. Men nu ett imperium i galaktisk skala. Frank Herbert beskrev i Dune ett framtida rymdimperium i förfall, med fascinerande fantasyinslag som den magiska Kryddan, sandormarna, feodala konflikter och systerskapet Bene Gesserit. Isaac Asimov beskrev i Stiftelseböckerna också en framtid i efterdyningarna av ett väldigt rymdimperiums fall, om än på ett torrare sätt än Frank Herbert. Även Star Wars och Star Trek bidrog till bilden av den kommande rymdåldern. Star Wars utvecklade en tämligen heroisk och traditionell myt medan Star Trek snarare beskrev en globalism med liberala övertoner. Listan kan göras längre, den hugade rekommenderas Lennart Svenssons ”Science Fiction Seen From the Right” för värdefulla inslag i science fictiongenren.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 89 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This